ŻURAWINA w kosmetykach? Wyjątkowe i szerokie działanie

25.11.2014

Choć rośnie w Polsce i jest o niej coraz głośniej, to wciąż jeszcze jest mało popularna jako składnik kosmetyków. Ze względu na swoje działanie przeciwbakteryjne owoce są zalecane przy zwalczaniu i profilaktyce zakażeń układu moczowego zarówno w postaci świeżych czy suszonych owoców, a także jako suplementy diety.

W kosmetyce wykorzystywany jest głównie ekstrakt z owoców żurawiny, a także olejek z jej nasion.

Ekstrakt z żurawiny zawiera szerokie spektrum witamin, składników mineralnych i naturalnych przeciwutleniaczy. Wśród nich znajdują się: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, naturalne przeciwutleniacze: m. in. flawonoidy i flawonole, miedź, żelazo, cynk i magnez. W ekstrakcie z żurawiny zawartość wszystkich składników aktywnych jest wielokrotnie skoncentrowana dlatego efekty po zastosowaniu kosmetyków z jego dodatkiem są bardzo intensywne. Działa on korzystnie na wygląd skóry, doskonale nawilża, działa lifitingująco, spowalnia procesy starzenia się skóry, dostarcza naturalnych witamin i mikroelementów oraz wzmacnia odporność skóry. Unikatowa lista komponentów aktywnych sprawia, że ekstrakt z żurawiny jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry:

Suchej i podrażnionej – oprócz intensywnego nawilżenia skóra dostaje bogactwo witamin i składników mineralnych, co korzystnie wpływa na proces odnowienia szorstkiego naskórka,

Trądzikowej – działanie antybakteryjne i nawilżające,

Dojrzałej i zdradzającej pierwsze efekty starzenia – ze względu na działanie nawilżające i „anti-aging” (dzięki antyoksydantom ułatwiona jest odnowa komórkowa, a składniki czynne pobudzają skórę do produkcji naturalnego kolagenu, czego efektem jest zniknięcie lub spłycenie drobnych zmarszczek),

Młodej – efekt nawilżenia,

Skóry po opalaniu – ze względu na intensywne właściwości nawilżające i regenerujące.

Okolic intymnych – ze względu na działanie przeciwdrobnoustrojowe wykorzystuje się ekstrakt z żurawiny jako naturalny, skuteczny środek zapobiegający zakażeniom strefy intymnej.

 

Olej żurawinowy wyróżnia się na tle innych olejów unikalną zawartością wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych (głównie linolowy (omega-3) i alfa-linolenowy (omega-6)) i antyoksydantów.  Obecność kwasów tłuszczowych gwarantuje naprawę bariery lipidowej skóry, co przyczynia się do jej regeneracji, redukcji podrażnień i zmniejszenia suchości. Regularnie stosowany sprawia, że skóra wygląda młodziej, promienniej i wolniej się starzeje. Wybierając olej koniecznie szukajmy tłoczonego na zimno, nierafinowanego surowca kosmetycznego. Tylko taki będzie naprawdę skuteczny.

Szukajmy żurawinowych kosmetyków, tkwi w nich niesamowity potencjał pielęgnacyjny. Działanie anti-aging to tylko jedno z wielu jakie oferuje nam ten pyszny owoc.

StrefaUrody.pl

StrefaUrody.pl

Jako StrefaUrody.pl staramy się publikować artykuły, które rozwieją Wasze wątpliwości dotyczące wyboru kosmetyków odpowiednich do Waszych potrzeb. Każdego dnia doradzamy Wam, publikujemy nowinki - tutaj, na naszej stronie na FB i na Instagramie. Bądźcie z nami!
StrefaUrody.pl

StrefaUrody.pl - ostatnie wpisy (see all)