
Co jeść, aby włosy szybciej rosły, były mocniejsze i piękniejsze?
03.10.2015 kategorie: ♡ Włosy - fryzury i pielęgnacja tagi: dieta dla włosówpiękne włosypielęgnacja włosówwitaminy dla włosówwłosyzdrowe włosy
Każda z nas marzy o długich, gęstych i bujnych włosach. Jednak nie tylko ważna jest zewnętrzna ich pielęgnacja. Dowiedz się jakie witaminy i jak wpływają na włosy i sprawiają, że będą ładniejsze.
- Biotyna – zwana witaminą piękności, leczy łojotok skóry, zapobiega łupieżowi, wypadaniu włosów, nadaje im połysk. Zawdzięcza to siarce, która jest niezbędna dla rozwoju zdrowych włosów. Włosy zbudowane są bowiem w 97% z keratyny – substancji białkowej zawierającej siarkę. Biotyny dostarczają orzechy, migdały, ciemne pieczywo, nasiona słonecznika a także drożdże.
- Ryboflawina (witamina B2) – zapobiega wypadaniu włosów. Jej główne źródła to mleko i produkty mleczne, nasiona strączkowe, ciemne pieczywo, szpinak.
- Witamina C – chroni włosy przed wypadaniem i pobudza ich odrastanie. Osoby palące potrzebują więcej tej witaminy. Dlatego m.in. palenie papierosów powoduje, że włosy stają się kruche, łatwo się łamią, są szare, bez połysku. Witaminę C czerpiemy z owoców i soków cytrusowych, jagodowych, z dzikiej róży a
także z papryki, zielonolistnych warzyw i pomidorów. - Witamina E – witamina młodości. Zapewnia odpowiednie natłuszczenie włosów, przeciwdziała ich wysuszeniu i łamaniu się. Sprawia, że stają się sprężyste i pięknie lśnią. Witaminy tej dostarczają oleje, orzechy,
migdały, ciemne pieczywo i niektóre warzywa. - Kwas pantotenowy – łagodzi stany zapalne skóry, przeciwdziała wypadaniu włosów i przedwczesnemu ich siwieniu. Dobrym jego źródłem są ryby, pieczywo pełnoziarniste, zwłaszcza z pestkami słonecznika, chociaż w największej ilości zawarty jest w drożdżach.
- Kwas foliowy – chroni przed wczesnym siwieniem włosów. Kwasu foliowego dostarczają warzywa zielonolistne (sałata, szpinak, natka pietruszki, brokuły, kapusta), pieczywo pełnoziarniste, warzywa strączkowe, a także pomarańcze, banany.
- Beta-karoten (prowitamina A) – sprawia, że włosy są gęste, mają piękny połysk, nie wypadają i nie łamią się. Główne jego źródła to czerwone i pomarańczowe oraz zielonolistne warzywa i owoce: marchewka, pomidory, papryka, dynia, szpinak, sałata, brokuły, szparagi, awokado, morele (także suszone) i brzoskwinie.
- Siarka – składnik mineralny, która sprawia, że włosy są ładniejsze i bardziej gęste. Znajdziemy ją w mięsie, rybach, mleku, kapuście, rzeżusze, cebuli, czosnku, rzodkiewki, warzywach strączkowych.
- Krzem – herbatki ze skrzypu, płatki owsiane, ciemne pieczywo, warzywa.
- Cynk – cebula, czosnek, płatki owsiane.
- Żelazo – chude mięso, ryby, warzywa, ciemne pieczywo.
Nie należy zapominać o wypijaniu minimum 2 litrów płynów dziennie, wtedy włosy nie będą przesuszone, zachowają połysk, sprężystość i elastyczność. Warto włączyć do diety również herbatki ze skrzypu, mięty, rumianku, dzikiej róży, pokrzywy.
Źródła obrazka głównego:
https://flic.kr/p/pkaxxP
https://flic.kr/p/e2GVBY
Martyna Gruss
Martyna to wytrawna blogerka, która pisze o kosmetykach od lat. Na blogu StrefaUrody.pl od samego początku - głównie zajmuje się przepisami DIY oraz tematyką około włosową.
http://testujeiopiniuje.blogspot.com
http://testujeiopiniuje.blogspot.com
Martyna Gruss - ostatnie wpisy (see all)
- Balsam do ciała w kostce i olejek do masażu – zrób to sama! (DIY) - 3 marca 2017
- Sól do kąpieli czy musujące kule? Zrób je sama! (DIY) - 24 lutego 2017
- Dwa peelingi do ust, które przygotujesz w domu sama (DIY) - 17 lutego 2017